Lees ervaringen van onze deelnemers: Lies

Lies

Ik heb veel gehad aan je uitleg voordien. Zowel waar het goed voor is, als dat je je geen zorgen moet maken over gele tenen en vingers. En dat de echte bibber in het water teken is dat je eruit moet gaan. Ik vind het een ongelooflijke ervaring! Het kleine flesje is een heel leuk aandenken! Zo kun je nog eens de fierheid opnieuw voelen. Super goed gebracht en begeleid door je!!!

Anton

Anton

Voor de start van de workshop van Koud en Krachtig, spookt de koude door je hoofd. Zal het lukken? Ga ik in het water? Maar dan verwelkomt Haïke je met haar warme enthousiasme en word je snel een deel van een fijne groep mensen. Tijdens haar boeiende uitleg over de effecten van de kou, stijgt zowaar de zin om in het water te gaan. Vastberaden gingen we als groep de golven in en het was zalig. Ik kan het iedereen aanbevelen, zo’n workshop van Koud en Krachtig is een cadeau voor jezelf waarin je ontdekt én bewijst dat je meer kan dan je denkt!

Belinda

Belinda

Wow! Nooit gedacht dat ik deze mentale en fysieke uitdaging zou durven aangaan. De workshop was een totaalervaring die me enorm veel voldoening gaf. De wetenschappelijke onderbouwde uitleg vooraf, het enthousiasme en de humor van Haïke, het stapje uit de comfort zone, het groepsgevoel voor, tijdens en na het in de koude zee gaan. Ik voelde me de hele dag energiek en eigenlijk ook nog een paar dagen erna. Ik sliep zelfs beter en had opnieuw wat meer ruimte in mij hoofd. Een absolute aanrader!

Marieke

Marieke

Op een regenachtige zondagmorgen een koude Noordzee induiken met een aantal mensen dat je nog nooit eerder ontmoet hebt, stond tot voor kort niet in mijn top tien om me te ontspannen tijdens het weekend. Dat het verrijkend kan werken om af en toe eens iets te doen buiten je comfortzone bleek bij deze workshop ook echt lonend.

Een voorzichtig enthousiast gezelschap van diverse pluimage komt samen met één doel, het verkennen van het koudwaterbaden in de Noordzee. De onzekerheid over hoe dit precies voelt en wat het teweeg zal brengen, zorgt al onmiddellijk voor een gezamenlijk doel en bijhorend samenhorigheidsgevoel. De hartelijke ontvangst door Haike creëert meteen een gemoedelijke, ontspannen sfeer.

De inwijding in het koudwatergewennen gebeurt geleidelijk. In een erg toegankelijke, medisch (Haike is ook arts) onderbouwde uiteenzetting kom je te weten dat het koude water stressverminderend werkt, positieve invloed heeft op de (ouderwordende) huid, de aanmaak van spiermassa bevordert, je gelukshormonen stimuleert en je immuunsysteem boost. Voor we het water ingaan, herhaalt Haike nog eens dat je ‘ego’ op het strand blijft; het is geen wedstrijd ‘om ter langst in het water blijven’ (oef!). Toch viel het op dat iedereen nadien bekende dat ze er langer waren ingebleven dan ze dachten dat ze zouden doen. Misschien is ‘gezellig’ niet echt het woord dat je kan gebruiken in deze context maar je zit wel allemaal samen in hetzelfde, koude schuitje en dat is letterlijk het enige wat je ervaart en waar je in je hoofd mee bezig bent.

Het uitgeruste, voldane en ‘rozige’ gevoel (een soort ‘reset’, misschien?) dat het koude water achterlaat in je lichaam bleef voor de rest van de dag hangen en die nacht heb ik ongelooflijk goed geslapen …

Katrien

Katrien

Ik wilde nog zeggen dat ik gisteren echt genoten heb van de koudwatertherapie en ook nadien.
Gisterenavond had ik immens veel energie en nadien sliep ik veel beter dan gewoonlijk. Ook vandaag ervaar ik nog extra energie.
De info die je tijdens de inleiding gaf over de therapie en jezelf, gaven me veel vertrouwen om de koude te trotseren en overtuigden me meer en meer van de baten. Je brengt het op een leuke, super enthousiaste en zeer professionele wijze.
Ik had onderschat dat mijn lichaam zo op de koude zou reageren, maar de voorafgaande uitleg en ook jouw toeziend oog tijdens de koudwaterdoop gaven me vertrouwen. Het gaat om veel meer dan “effe in koud water zwemmen”.
Een oprechte dank je wel!
Ik ben overtuigd en wil dit verderzetten.
Véronique

Véronique

Maandagmorgen 14 november 6h45, na een verkwikkende slaap hoor ik mijn wekker afgaan en hoor ik hond Raph die het signaal erkent dat een nieuwe dag aanbreekt. Met wat tegenzin verlaat ik het warme bed en ga ik richting douche.
Nav de energiecrisis wordt de badkamer niet voorverwarmd voor de ochtendspits en staat de idee van een koude douche wat tegen.
Maar dan keer ik mentaal terug in de tijd: zondagmorgen 13 november 10h00- Workshop Koud en Krachtig. Ik zit samen met de rest van de deelnemers op het mulle zand in Oostende te luisteren naar Haïke, die met een bevlogenheid de voordelen van koudwatertherapie de hemel inprijst.
“Ik ben nerveus”, prevelt de sportief ogende dame achter mij … “Stom, hé” voegt ze eraan toe … Niks stom … ze vertelt luidop wat ik voel.
Bij een wellness dagje vind ik de koeling met de dompelton en het koudwaterbad na de droge sauna het fijnste stuk van de dag en ik neem mijn eerste duik in de Noordzee steevast in de paasvakantie, dus de workshop trok wel – maar het was wat afwachten wat de ervaring zou brengen.
De belofte van een mentale reset trok me over de streep.
Wanneer we uiteindelijk onze kleren uitzwieren en samen het water ingaan, begin ik inwendig te vloeken. Mijn voeten en onderbenen worden geteisterd door pijnlijke speldenprikken en het water bereikt nauwelijks mijn dijen. Dit gaat hier niet lukken, gaat er door mijn geest en ik begin mezelf al lichtjes uit te foeteren voor tuttebel.
Mijn lichaam wil hier zo snel mogelijk uit, maar Haïke had deze eerste fysiologisch reactie goed beschreven en ons verzekert dat het de moeite waard is jezelf even de tijd te geven. Erna is het elk op zijn tempo, volgens eigen aanvoelen. Geen plaats voor ego’s bij koudwatertherapie.
Gesterkt door de anderen en met de enthousiaste begeleiding van viking Haïke waad ik verder.
Eens het water mijn romp bijna bereikt, besluit ik door de benen te gaan en blijf ik tot aan de schouders in het water en ga verder de zee in. Ik wacht op de inwerking van de cortisol en een zekere rust komt over mij. De Noordzee is een spiegel, en een herfstzon verwarmt ons gelaat. Mijn romp begint goed warm te worden en ik ervaar dankbaarheid dat mijn lijf zich zo adapteert aan de koude en mijn belangrijkste organen beschermt. Mijn handen hou ik regelmatig boven water, want de kou voel ik daar het meest.
De eerste deelnemers verlaten het water en ik verwonder me over de kracht van de natuur op de mens en geniet van het delen van wat ik ervaar met de anderen. In koude verbonden, kijk eens aan …
Na 26 minuten geeft Haïke aan dat het welletjes is voor een eerste ervaring. Maar laten we nog even hier blijven … tot het ronde getal van 30, zeg ik .Ik zeg er niet bij dat ik opzie om straks op het strand hevig narillend mijn kleren aan te schieten.
We waren verwittigd, eens uit het water zo snel mogelijk in de droge, warme kleren want het rillen verstoort de fijne motoriek en het aankleden verloopt stuntelig.
Op de dijk zorgt Haïke dat ons lichaam verder kan opwarmen en schenkt ons warme thee en overheerlijke zelfgemaakte havermoutkoekjes (is er iets dat die vrouw niet kan?) We nemen afscheid van elkaar en ik voel me geïnspireerd. Topsport voor lichaam en geest.

Maandagmorgen, 7H … Ik stap in de douche, ik wacht niet tot het water warm wordt en begin – zoals Haïke gisteren aanhaalde – met het sproeien van de voeten en werk zo langzaam naar boven. Wanneer ik het water warmer voel worden, verzet ik de mengkraan terug naar de kant KOUD EN KRACHTIG.

Energiek ga ik de werkweek tegemoet.
Wordt dit de start van een nieuwe goede routine?
Bij de lunch met collega’s vertel ik over mijn ervaring.
Mijn enthousiasme werkt aanstekelijk, zegt mijn tafelgenoot…
Dank u Haïke om me te onthalen in deze ervaring! Ik voorspel dat je zal kunnen rekenen op heel wat volgelingen.

Laura

Laura

Ik was een beetje zenuwachtig op voorhand, maar jouw enthousiasme en kennis trok me helemaal over de streep. En ik moet toegeven: ik heb me geamuseerd! Ik heb zoveel plezier gehad samen met de anderen in de golven. Dat het ook nog gezond is, is goed meegenomen😉.
Rosângela

Rosângela

Op een herfstdag onder de warme begeleiding van Haïke gingen we de golven trotseren! Het was 11°C in Oostende en er waaide een frisse wind. Het zeewater van 16°C voelde lekker warm! Ik wilde een eerste kennismaking met de koudwatertherapie en het viel reuze mee. Nadien zaten we met zijn allen gezellig samen, dronken warme thee en aten koekjes, klaargemaakt door Haïke. Een hele leuke ervaring!